Nederlands     English     Deutsch

Circus Zandvoort
Fun & Games, Bioscoop, Theater, Casino

Het gehele jaar open van 10.00 - 02.00 uur.
Gasthuisplein 5, 2042 JM Zandvoort
Postbus 446, 2040 AK Zandvoort
Tel. 023-5718686
www.circuszandvoort.nl


Geschiedenis van de speelautomaat

 
Wij proberen ons geluk, wagen een gokje en hopen op winst. In alle tijden en culturen is dit zo geweest. Soms is de inzet de eer van het winnen, soms het behoud of verlies van het leven, maar meestal wordt er gespeeld om geld.

Om te spelen hebben we de meest ingenieuze spellen ontwikkeld. Van speelkaarten, dobbelstenen tot en met roulettes.

Het is niet mogelijk om exact aan te geven waar en wanneer de eerste speelautomaat werd uitgevonden. Het moet ergens rond 1887 geweest zijn dat hij is ontstaan uit reeds bestaande amusement- en verkoopautomaten. In dat jaar namelijk kreeg in Engeland William Oliver een patent op een met muntinworp werkend paardenracespel. Het beschikte nog niet over een uitbetalingsmechanisme.

Ontwikkelingen volgden elkaar daarna snel op. In 1889 werd in Amerika een spel met jackpot gefabriceerd. Als de jackpot vol was zorgde het gewicht van de munten voor opening van de pot en viel het geld in de uitbetaallade. Een jaar later kwam de automatische kaartspeelmachine. Dit apparaat uit Chicago bestond uit vijf rollen waarop een serie kaarten was aangebracht. Na met een muntinworp de rollen te hebben geactiveerd, was het afwachten of er een winnende hand kaarten verscheen. Als dit het geval was werd men door de eigenaar uitgekeerd in geld of artikelen.

In 1892 vond zowel in Europa als in Amerika de echte doorbraak plaats die zou leiden tot de grote populariteit van de uitbetalende speelautomaat.
De munt werd, zoals bij de huidige flipperkast, gelanceerd door middel van een uittrekbare pin met veermechanisme. De munt viel dan door een met pennen bedekt speelveld naar beneden. Daar aangekomen viel hij óf in de geldlade óf in een van de vier gaten die het geld aan de speler terug gaf. Viel de munt echter in een in het midden gelegen vijfde gat, dan rolde er een sigaar uit het apparaat.

De éénarmige bandiet/ fruitautomaat
De machine die nu bekend staat als dè speelautomaat bij uitstek en die aangeduid wordt met de namen “fruitautomaat” of “éénarmige bandiet” was eigenlijk een laatkomer. Het eerste model lijkt in 1905 geconstrueerd te zijn; de “Liberty Bell”. Een gietijzeren machine op leeuwenpoten met drie rollen met ieder 10 symbolen. Na inworp van geld kon men aan een hendel, die aan de rechterzijde van de kast was aangebracht trekken en zodoende de wielen laten draaien. Bij een winnende combinatie betaalde de machine in klinkende munt uit.

De “Liberty Bell” was in verschillende uitvoeringen te krijgen, afgestemd op de geldende wetten in de verschillende Amerikaanse staten.
Om deze reden ontstond in 1908 de “Liberty Bell” met fruitsymbolen, die de naam “Operators Bell” meekreeg. Deze werd minder in verband gebracht met gokken dan de tot dan toe veel voorkomende machine met kaartsymbolen.

Waarom fruitsymbolen?
Omdat de machine moest pretenderen niets anders te zijn dan een verkoopautomaat van wijngom met verschillende fruitsmaken. De eventuele winst werd dan ook uitbetaald in wijngom. Indien de speler dit wilde, kon deze omgewisseld worden tegen de geldelijke waarde die dat vertegenwoordigde.

Omdat de wijngom door het verblijf in de automaten te snel achteruit ging in kwaliteit werden de rollen wijngom in het begin van de jaren twintig vervangen door rollen pepermunt. De fruitsymbolen bleven echter in gebruik. Voor de spelers maakte het nauwelijks verschil. Het maakte hen niet uit of ze nu rollen wijngom of rollen pepermunt konden inwisselen. Tot op de dag van vandaag spelen de fruitsymbolen een hoofdrol in de kansspelautomaten.

Agenda


COVID-19: TIJDELIJK GESLOTEN

Covid-19 maatregel: Tijdelijk gesloten

lees meer

Gekoppelde Jackpot

Een jackpot als extraatje...

lees meer